Maaien is niet goed voor het herstel van biodiversiteit.
Wij zijn ook natuurliefhebbers. Daarom beperkt onze oproep zich ook tot de randen van recreatie- en losloopgebieden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, komt de grasaar niet voor tussen het weelderig groeiende kruidenrijke gras. Het plantje houdt juist van zonnige, veel betreden en zanderige grond of plekken waar veel mest ligt (bijvoorbeeld hondenpoep).
Hondenpoep bevordert de groei van grasaren. Het is dus aan honden(eigenaren) zelf te wijten.
Wij vinden het uiteraard belangrijk dat mensen de poep van hun honden opruimen, zeker in bewoond gebied. Maar de aren zijn natuurlijke zaden, die zich eenvoudig verspreiden.
Het is onmogelijk is om de grasaren actief te bestrijden.
Grasaren zijn inderdaad heel lastig te bestrijden, omdat ze zo verspreid voorkomen. Daarom beperkt onze oproep zich ook tot in ieder geval de randen van recreatie- en losloopgebieden. Alle beetjes helpen om honden te beschermen.
Het is de verantwoordelijkheid van hondeneigenaren zelf.
We willen zeker niet alle verantwoordelijkheid bij de gemeenten neerleggen. Integendeel. We adviseren hondeneigenaren uiteraard sowieso hun honden weg te houden bij plekken waar grasaren groeien – voor zover dit mogelijk is. En om ze in de zomer na een wandeling altijd te controleren op grasaren. Ook moedigen we het aan om zelf grasaren (met wortel en al) te verwijderen en in de gft-container te gooien.
Ik zie amper grasaren. Is jullie oproep niet een beetje overdreven?
Grasaren lijken vooral voor te komen in dichter bevolkt, stedelijk gebied. Hondeneigenaren die in gebieden wonen waar weinig grasaren groeien, mogen zich gelukkig prijzen, maar het is elders dus echt wel een probleem.
Mijn hond heeft nooit last van grasaren.
Grasaren kunnen makkelijk in de vacht blijven hangen als een hond erlangs of erdoorheen loopt, of er tegenaan plast. Vooral voor honden met een middellange of lange vacht is dit risico groot - ook als er (gelukkig) nog nooit problemen zijn geweest. We raden iedereen daarom aan honden zoveel mogelijk weg te houden bij plekken waar grasaren groeien en ze in de zomer na een wandeling altijd te controleren op grasaren.
Zo’n petitie heeft toch geen zin.
Niet geschoten is altijd mis. Als veel mensen de petitie tekenen, kunnen we dat onder de aandacht brengen bij gemeentemedewerkers (bijvoorbeeld op ons symposium Gemeentelijk Hondenbeleid) en bij de media. Op die manier kan het wel degelijk wat op gang brengen.